Cuvinte de invatatura DUHOVNICEASCAIn pagina curenta se afla unele cuvinte de invatarura duhovniceasca ale catorva sfinti si cuviosi nevoitori ale manastirilor romanesti:
Arhimandrit Ilie Cleopa
Arhimandrit Ioanichie Balan
Ieromonah Arsenie Boca


Arhimandrit Ilie Cleopa: din cartea Valoarea Sufletului, autor Arh. Ilie Cleopa, Editura Bunavestire, Bacau 1999.
..."Ce va da omul in schimb pentru sufletul sau?"(Mc.8,37). Dar oare asa de mare valoare sa aiba sufletul nostru incat sa nu poata fi rascumparata cu toata lumea asta? Ca auzi ce spune Mantuitorul mai departe: "De ar dobandi omul toata lumea si de va pierde sufletul sau ce va folosi?"(Mc.8,36). Auziti, fratii mei, cat de mare si nemasurata valoare are sufletul nostru si la cata cinste si valoare la ridicat pe el insusi Domnul Dumnezeul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos? , si daca adevarul este asa, cine va putea vreodata a se impotrivi acestui mare adevar?, sa poata zice ca sufletul nostru este mai ieftin si nu pretuieste cat lumea toata?...


Arhimandrit Ioanichie Balan: din cartea Calauza Ortodoxa in familie si societate, autor Arh. Ioanichie Balan, Editura Mitropoliei Moldovei si Bucovinei 2002.
Se poate face unui copil botez dublu, si ortodox si catolic, daca parintii sunt de religie mixta?
Nu se pot face aceluiasi copil doua botezuri asa cum nu se pot face doua cununii. Copilul trebuie botezat in acest caz, in religia mamei sau a tatalui dupa cum convin parintii, iar cand copilul devine major, el singur poate alege de care religie sa apartina. Daca doreste sa treaca de la Catolicism la Ortodoxie, nu i se mai repeta Botezul, ci i se face numai randuiala convertirii si Mirungerea cu Sfantul si Marele Mir in biserica...
Ce simbolizeaza inelele pe care le primesc mirii la slujba logodnei?
Inelele care stau pe Sfanta Evanghelie in timpul slujbei de logodire si se pun de preot pe degetele mirilor, simbolizeaza legatura duhovniceasca si fireasca intre cei doi tineri uniti in fata lui Hristos pe toata viata. Aceasta unire din timpul logodnei se desavarseste prin punerea cununiilor pe capetele mirilor, in cadrul slujbei respective...
De ce se imbraca mirele si, mai ales, mireasa in haine albe la cununie si de ce se incununeaza cu coroane precum imparatii?
Hainele albe la miri sunt semn al nevinovatiei si al fecioriei lor, iar coroanele pe cap sunt semn ca cei doi tineri, asemenea imparatilor, au biruit patimile tineretii adica pofta desfranarii, si au ajuns biruitori asupra trupului si a diavolului, in fata Sfantului Altar...


Ieromonah Arsenie Boca: din cartea Parintele ARSENIE BOCA mare indrumator de suflete din secolul XX O sinteza a gandirii Parintelul Arsenie in 800 de capete, autor Ioan Gansca, editura Teognost, Cluj-Napoca 2002
ISPITELE
301. Desi inzestrati cu darurile Botezului, totusi n-am scapat de razboiul momelilor. Momeala nefiind pacat, e permisa de Dumnezeu sa cerce cumpana libertatii noastre.
305. Zice un sfant parinte: ia ispitele si indata nu mai e nimeni sa se mantuiasca. Razboiul ispitelor e focul care lamureste ce suntem fiecare: lemne, pietre, arama, paie, calti sau pamant si cenusa, aurul smereniei - dulama lui Dumnezeu.
IUDA-IUDELE
331. Iuda nu mai este un anonim, de acum Iuda este o mare putere: a devenit o minte satanica. MARELE IUDA. Iata oamenilor mici o cale de a ajunge mari. De acum Iuda va fi prototipul tuturor tradatorilor. Iuda va avea ucenicii lui pana la sfarsitul lumii care aceeasi treaba o vor face-o: vanzand, reclamand, tradand, dand la moarte: parinti, frati, surori, barbati, preoti, sfinti...Iuda multiplicat, vinde pe Iisus mereu. Fiii diavolului ii cumpara lui Iuda ucenici. Si cu preturi derizorii fiindca se imbie multi.
POSTUL
498. Postul e vechi si incepe odata cu omul. E prima porunca de stapanire de sine.
501. Cu trupul nu putem trata decat prin post. El nu stie si nu recunoaste convingeri. De aceea el trebuie uscat, incet si cu socoteala, fiindca, in mocirla uscata, porcii patimilor nu mai vin sa se scalde.
502. Un organism topit cu postul nu mai are putere sa schimbe convingerile constiintei.
RAZBOAIELE
577. Cei ce nu urmaresc in viata aceasta nimic mai mult decat sa fie fericiti in lume si tihniti in trup, acestia n-au razboi cu diavolul: pe acestia ii are fara de razboi, (...) Caci cea mai periculoasa temnita e aceea in care te simti bine: nu vei iesi din ea niciodata.
574. Cand nu mai raspund oamenii la chemarea dragostei lui Dumnezeu, dau de asprimea dreptatii Sale, cand, spre pedepsirea rautatii, ingaduie razboaiele. Atunci viata oricui se afla in primejdie de moarte, si a celor de acasa si a celor de pe fronturi.
POPORUL IUDEU
491. Toata tragedia acestui popor, ce se vrajmaseste de moarte cu Iisus Hristos, e o mare lectie a lui Dumnezeu pe care o arata neamurilor crestine pana la sfarsitul zilelor. Istoria se va repeta cu oricare dintre neamurile care vor face ce-au facut ei. Aceleasi fapte aduc aceleasi urmari, deci pricinuiesc aceeasi istorie; pentru asta nu trebuie sa fii proroc deloc.
492. Neam fara semn. Neam fara inviere. Neam fara Dumnezeu. Neam impotriva lui Dumnezeu. Pentru ei Iisus a trecut pe cealalta parte a marii intelesurilor. Ei au ramas dincoace dar fara idealul care i-a parasit... Plata ii asteapta. Vor imbratisa pe omul trufiei absolute! Omul care in numele sau se va proclama Dumnezeu! Acela-i Antihrist - Semnul Sfarsitului!