Sfânta Evanghelie dupã Matei

[  Cuprins  >   Precedent  >   CAPITOLUL II  >   Urmator  ]


Magii de la Rasarit. Fuga in Egipt. Irod ucide pruncii. Intoarcerea din Egipt si asezarea in Nazaret

 1. Iar daca S-a nascut Iisus in Betleemul Iudeii, in zilelelui Irod regele, iata magii de la Rasarit au venit in Ierusalim, intreband:
 2. Unde este regele iudeilor, Cel Care S-a nascut? Caci am vazut de la Rasarit steaua Lui si am venit sa ne inchinam Lui.
 3. Si auzind, regele Irod s-a tulburat si tot Ierusalimul impreuna cu el.
 4. Si adunand pe toti arhiereii si carturarii poporului, cauta sa afle de la ei: Unde este sa Se nasca Hristos?
 5. Iar ei i-au zis: in Betleemul Iudeii, ca asa este scris de proorocul:
 6. "Si tu, Betleeme, pamantul lui Iuda, nu esti nicidecum cel mai mic, intre capeteniile lui Iuda, caci din tine va iesi Conducatorul, Care va paste pe poporul Meu Israel".
 7. Atunci Irod, chemand in ascuns pe magi, a aflat de la ei lamurit in ce vreme s-a aratat steaua.
 8. Si, trimitandu-i la Betleem, le-a zis: Mergeti si cercetati cu de-amanauntul despre Prunc si, daca il veti afla, vestiti-mi si mie, ca, venind si eu, sa ma inchin Lui.
 9. Iar ei, ascultand pe rege, au plecat si iata, steaua pe care o vazusera in Rasarit mergea inaintea lor, pana ce a venit si a stat deasupra, unde era Pruncul.
 10. Si vazand ei steaua, s-au bucurat cu bucurie mare foarte.
 11. Si, intrand in casa, au vazut pe Prunc impreuna cu Maria, Maica Lui, si, cazand la pamant, s-au inchinat Lui, si deschizand vistieriile lor, I-au adus daruri: aur, tamaie si smirna.
 12. Iar luand instiintare in vis sa nu se mai intoarca la Irod, pe alta cale s-au dus in tara lor.
 13. Dupa plecarea magilor, iata ingerul Domnului se arata in vis lui Iosif, zicand: Scoala-te, ia Pruncul si pe Maica Lui si fugi in Egipt si stai acolo pana ce-ti voi spune, fiindca Irod are sa caute Pruncul ca sa-L ucida.
 14. Si sculandu-se, a luat, noaptea, Pruncul si pe Maica Lui si a plecat in Egipt.
 15. Si au stat acolo pana la moartea lui Irod, ca sa se implineasca cuvantul spus de Domnul, prin proorocul:"Din Egipt am chemat pe Fiul Meu".
 16. Iar cand Irod a vazut ca a fost amagit de magi, s-a maniat foarte si, trimitand, a ucis pe toti pruncii care erau in Betleem si in toate hotarele lui, de doi ani si mai in jos, dupa timpul pe care il aflase de la magi.
 17. Atunci s-a implinit ceea ce se spusese prin Ieremia proorocul:
 18. "Glas in Rama s-a auzit, plangere si tanguire multa; Rahela isi plange copiii si nu voieste sa fie mangaiata, pentru ca nu sunt".
 19. Dupa moartea lui Irod, iata ca ingerul Domnului s-a aratat in vis lui Iosif, in Egipt,
 20. Si i-a zis: Scoala-te, ia pruncul si pe Maica Lui si mergi in pamantul lui Israel, caci au murit cei ce cautau sa ia sufletul Pruncului.
 21. Iosif, sculandu-se, a luat Pruncul si pe Maica Lui si a venit in pamantul lui Israel.
 22. Si auzind ca domneste Arhelau in Iudeea, in locul lui Irod, tatal sau, s-a temut sa mearga acolo si, luand porunca, in vis, s-a dus in partile Galileii.
 23. Si venind, a locuit in orasul numit Nazaret, ca sa se implineasca ceea ce s-a spus prin prooroci, ca Nazarinean se va chema.


[  Cuprins  >   Precedent  >   CAPITOLUL II  >   Urmator  ]
Sfânta Evanghelie dupã Matei